Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Theis Vine
Menu:

Bordeaux årgang 2018

Skrevet af Simon Plambæk

En årgang med kraftfulde og robuste vine, der rummer en frisk og elegant undertone. Cabernet Franc ydede måske sine bedste resultater nogensinde, i en årgang, der bærer præg af en helt usædvanlig vejrudvikling og af et exceptionelt niveau i det nordlige Medoc.

Køb Bordeaux 2018 en primeur her

Producenterne i Bordeaux er nu begyndt at åbne op for forudbestillinger af deres vine fra 2018-årgangen, og de store vinkritikere er begejstrede for årgangen. Vejret har givet de enkelte producenter mulighed for at vælge hver deres retning, og det har for manges vedkommende betydet, at de har valgt at søge en frisk og afbalanceret stil i deres vine, så de får skabt modspil til den kraftfulde powerstil, druerne generelt har opnået efter en lang varme- og tørkeperiode.

2018 blev indledt med en mild vinter og et mildt forår, der blev efterfulgt af en forsommer med en del fugtighed, der gav producenterne problemer med meldug. En langvarig tørkeperiode og hedebølge i sommeren og en efterfølgende periode med uvejr, betød at druerne kunne have givet meget kraftfulde og alkoholtunge vine. Derfor er det imponerende at konstatere, at det alligevel er friskheden og balancen, der kendetegner årgangen bedst.

En helt speciel - og ganske vellykket - årgang

De enkelte årgange i Bordeaux har altid deres helt eget udtryk. Det er fristende at forsøge at sammenligne den ene årgang med den anden, men det ville aldrig give det komplette billede. 2018 minder ikke om nogen tidligere årgang - og alligevel har den lidt af det hele. Den varme afslutning på sommeren kunne tænkes at give minder om 2003, 2015 og 2016, men samtidig var det samlet set et år med megen nedbør, og derfor er billedet et lidt andet. For nedbøren, der faldt før hedebølgen, betød at vinstokkene kunne få al den vand, de behøvede trods den lange tørkeperiode. Det er dog sammenligninger med 2009, 2010, 2015 og 2016, man oftest ser hos de store vinkritikere.

De største vanskeligheder ramte de økologiske vingårde, der kæmpede en brav kamp mod meldug. En stor del af deres druer gik tabt på et tidligt tidspunkt, men tilgengæld har de dygtigste af producenterne fået det optimale ud af de druer, der klarede udfordringerne. Cabernet Sauvignon-druerne var meget små ved høsten, og de har givet vine med masser af saft og tanniner, der vil gøre dem spændende, når de har fået den rette lagring.

Højt høstudbytte sikrer kvaliteten

Det er sjældent et godt tegn, når høstudbyttet bliver alt for højt. Jo færre vinstokke og druer, der skal dele næringen, jo mere smag giver de enkelte druer. Men i Bordeaux var 2018 også her et meget specielt år. For den lange periode med varme og tørke betød, at der var risiko for, at druerne ganske enkelt blev for kraftige og bombastiske. Derfor valgte flere producenter at gå efter en høst, der var så stor som muligt, så de enkelte druer bevarede en vis balance og friskhed i smagen. Særligt Cabernet Franc-druen har præsteret flot i 2018. De bedste producenters bedste Cabernet Franc-vine har potentiale til at blive noget ekstraordinært og helt særligt.

Vejret har altså gjort 2018 til en ganske særlig årgang. Og det gælder for de fleste druesorter, at producenterne har måttet kæmpe for at holde alkoholprocenten nede. Ikke desto mindre har de fleste producenter skabt vine med en højere alkoholtyngde, end vi normalt oplever i Bordeaux. De dygtigste af producenterne har dog formået at holde tungen lige i munden, så andelen af syre er så rigelig, at den giver modspillet til frugt- og alkoholtyngden.

Meriterende mesterværker fra Medoc

De røde Bordeaux-vine holder et attraktivt og meget vellykket niveau over hele linjen. Alligevel er der et enkelt område, der skiller sig særligt positivt ud. Med tanke på 2016-årgangen er det ikke den store overraskelse, at det er områderne Pauillac og Saint Estephe i det nordlige Medoc, der sætter en fed streg under deres udvikling. 2018-årgangen holder et exceptionelt højt niveau, og dermed fortsætter disse områder den udvikling, der har kendetegnet dem de seneste år. De kan godt tillade sig at være stolte over deres resultater på disse kanter, og 2018 viser, at der tegner sig en tendens i deres udvikling.

Vanskeligt år for de hvide vine

Mens de røde vine har et attraktivt niveau, så skal man lede lidt længere efter de velskabte hvide vine fra Sauternes og Péssac-Léognan. Her har den lange varmeperiode betydet, at der ganske enkelt ikke er syre nok i druerne til, at disse vine som hovedregel holder samme niveau, som de bedre årgange.

2018 står således som et helt særligt år, der var rigtig flot for de powerfulde og markante vine med høj alkohol og syre. Det var måske det bedste nogensinde for Cabernet Franc-druen og endnu et fremragende år i det nordlige Medoc. Der er længere mellem de vellykkede hvide vine og de lettere og elegante røde vine. En del producenter har dog arbejdet ihærdigt med at finde friskheden gennem mindre eg og en mere ren og fin frugt, og det generelle billede er derfor, at 2018-årgangen byder på kraftfulde vine med en frisk og elegant undertone.

Køb Bordeaux 2018 en primeur her

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.