Upsell cart

Vælg kategori

Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Bliv klogere på Pinot Noir

Skrevet af Mette Mayland

Pinot noir gør dig glad - uanset om den kommer fra Bourgogne, Oregon i USA eller Sydøen på New Zealand. Elegance og power i én og samme druesort. Det gør pinot noir til noget helt særligt, da den leverer vidt forskellige vinoplevelser alt efter geografi, geologi og klima.
 
Hos Theis Vine er vi rigtig stærke på god Bourgogne, men vi kan også en hel masse, når det handler om oversøisk pinot noir fra fx New Zealand eller USA. I dette blogindlæg går vi tæt på pinot noir som druesort, og dens særlige karakteristika, som gør den så unik og efterspurgt verden over. 
 
Hvad er en god Pinot Noir vin? I vores optik er en god Pinot Noir eller Bourgogne rouge elegant og minimalistisk i udtrykket. Vinen skal smage af let sødmefulde røde sommerbærfrugter, og byde på noter af parfume og florale elementer. Farven skal være flot lys i glasset og byde på en god fylde og kompleksitet med mange lag, som man kan sidde og studere i timevis. En god Pinot Noir vin skal opleves frisk i munden med en god velintegreret frugtsyre, som ikke skal forveksles med tanniner, da Pinot Noir som druesort er fattig på garvesyre.

Vinprofil - Pinot Noir

Frugt: Hindbær, kirsebær og tranebær (sommerbærfrugter) 
 
Andre smagsnoter: Vanilje, fed, lakrids, champignon, våde blade, tobak, cola, karamel 
 
Fadlagring: Ja, franske egetræsfade
 
Tanniner: Medium til lavt indhold af tanniner (garvesyre)

Frugtsyre: Middel til høj (rouge) og middel (blanc)
 
Lagringspotentiale:  Ja. 2-18 år afhængigt af stilen
 
Serveringstemperatur: Medium kølig ca. 14-16° grader (jo yngre Bourgogne/Pinot Noir, jo køligere og omvendt

Pinot Noir fra New Zealand

Gør pinot noir dig glad? Men undertiden også skuffet? Især når den dyre Bourgogne, du har i glasset, slet ikke lever op til dine forventninger. Så vælg det sikre kort: Pinot noir fra New Zealand. Hos Theis Vine er vi rigtig stærke på god Bourgogne, men vi kan også en hel masse, når det handler om pinot noir fra New Zealand - det frodige og naturskønne ørige, der ligger så fjernt fra Danmark, som man overhovedet kan komme.

Pinot Noir - Show of Hands 2017

Denne skønne Pinot Noir fra New Zealand er en silkeblød, let krydret rødvin med en frisk syre og nuancer af rosenblade, muld, røde bær og timian samt et behersket strejf af cedertræ.

Køb vinen her

Pinot Noir 2014

Her er der tale om en varm, krydret rødvin med et afdæmpet præg af ristet fad og nuancer af modne røde kirsebær, tranebær, krydderurter og sort te.

Pinot Noir fra Chile

I Elqui Valley har vi fundet noget af det bedste pinot noir til prisen i Chile. Stilen på pinot noir fra Elqui Valley er kølig og koncentreret med nuancer af modne skovjordbær og røde kirsebær, god mineralitet og et strejf af asiatiske krydderier.
Det er også i denne nordlige region, at vi finder den danske vinmager Steffan Jørgensen, som sammen med sin kone Pamela driver mikrovineriet Elqui Wines. Vinene herfra bliver lavet i begrænset mængde, og efterspørgslen er så stor at vinene ofte er udsolgte, inden en ny årgang er klar. Politikens anmelder har blandt andet kåret deres pinot noir 2013 til testvinder blandt adskillige pinot noir-vine fra hele verden. Det fortæller lidt om niveauet og potentialet indenfor chilensk pinot noir, når den rette vinmager, klima og terroir går op i en højere enhed.

Pinot Noir 2013

Denne Pinot Noir fra 2013 er dejligt fri for de marmeladeagtige toner, der kendetegner mange oversøiske pinot noir-vine. I stedet fornemmes et køligt præg kombineret med frisk mineralitet og solmoden frugt. Her er skovbær, hindbær, syrlige røde kirsebær og et drys af Østens krydderier.
Køb vinen her

Tama Vineyard Selection Pinot Noir 2014

Denne 2014 pinot noir fra Anakena har et blødt og aromatisk udtryk med nuancer af jordbær, kirsebær og nellike samt et strejf af grøn te.

Pinot Noir fra Tyskland

Tyskland er blandt andet kendt for at producere Riesling i verdensklasse, men de tyske vinproducenter har så sandelig også fundet formlen på pinot noir eller Spätburgunder, som druesorten benævnes i Tyskland. 

I forhold til Bourgogne og oversøisk pinot noir byder den tyske Spätburgunder på en større frugtig koncentration af røde sommerbærfrugter som fx hindbær, jordbær og søde kirsebær samt mineralske noter takket være de mange skiferskråninger i området langs den vulkanske bjergkæde Eifel. Niveauet er generelt højt og kan sagtens måle sig med de bedste oversøiske pinot noir vine.

Spätburgunder 2015

Denne vin viser Pinot Noir fra sin mest skrøbelige, feminine og saftige side. Lys rubin i glasset. Den har en særlig ren aroma af søde bær og de vidunderlige champignon aspekter som Pinot Noir kan have især i Bourgogne. Til sidst fornemmes en dejlig friskhed.

Bourgogne – Den hellige gral

Bourgogne betegnes af vinelskere som den hellige gral indenfor vinens verden, og er en af de mest hypede og mystiske vinregioner i verden. En vinregion, som er svær at forstå, men som er leveringsdygtige i nogle af verdens absolut bedste vine. Det kan godt være, at regionen er et sandt kludetæppe af vinhuse, årgange og appellationer, men fakta er at en rød Bourgogne fremstilles på 100% pinot noir, og en hvid Bourgogne på 100% chardonnay.

Volnay - Les Grands Poisots 2015

Denne Volnay er mediumfyldig og maskulin med en markeret tannin og let jordede toner. Nuancer af mørke kirsebær, rød frugt og viol dominerer, og i eftersmagen fornemmes et strejf af brændenælde og mynte.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.