Domaine Gallety

Den store vinverden rummer mange imponerende familie-foretagender. Men de færreste er så ambitiøse som familien Gallety - og endnu færre lykkes med at nå deres mål, som Alain og David-Alexandre i Rhone-området Ardeche. De vil producere noget af Rhone-dalens bedste vin, og de er allerede meget tæt på målet.

Læs mere
 



Cotes du Vivarais 2016

Domaine Gallety

91/100
Ekstra Bladet
★★★★★
Ekstra Bladet
199,95 pr. stk.
179,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
-
+

Kongen af Côtes du Vivarais

Domaine Gallety er uden tvivl den mest toneangivende producent i Côtes du Vivarais. Området har måske ikke den brede appel i sig selv, men kvalitetsmæssigt er vinene herfra vokset betragteligt i de sidste 30 år. Det var medvirkende til, at distriktet i 1999 fik sin egen appellation, og den anerkendelse kan i stor stil tilskrives Alain Gallety. 

Historien om Domaine Gallety

Vi er i Ardeche, syd for Montélimar og vest for Rhônefloden. Dette er grænselandet mellem det nordlige og det sydlige Rhône, hvor klimaet er køligere og mere fugtigt end længere mod syd. Her dyrker Alain Gallety sine 15 ha vinmarker økologisk og med kraftig skelen til de biodynamiske principper. Sønnen David-Alexandre tager også del i driften, og han går således i både sin fars og sin farfars fodspor. 

Tilbage i 1970'erne begyndte Alain Gallety nemlig at lave vin sammen med sin far, inden han i 1982 helt overtog driften af familiens vingård i en alder af bare 18 år. 

Vinstokkene gror på stenet jord på højtbeliggende marker med vildtvoksende planter og urter. Det betyder, at markerne kun er fremkommelige med hestetrukken plov. Til gengæld hører selve vineriet til et af de mest moderne af slagsen, hvor vinen ledes fra gæringskar til tanke og fade udelukkende ved hjælp af tyngdekraften.

Domaine Gallety - i konstant udvikling

Og selv om far og søn har en klar idé om, hvordan udtrykket i deres vine skal være, vender de ofte blikket mod andre regioner for at lære nye metoder og teknikker.

Det har bl.a. ført til, at domainets vine lagres på mindre bourgognefade frem for de traditionelle betontanke og store foudres (der ofte rummer mange tusind liter). Alain og David-Alexandre Gallety er af den overbevisning, at det tilfører vinene en endnu større finesse.