Sommeren nærmer sig med hastige skridt og dermed også rosésæsonen. Og sommer går nærmest hånd i hånd med kold vin. Især rosévin har fået et dejligt ry som en ægte sommervin. Den er forfriskende og forførende - what’s not to like?
Nogle køber de billigste rosévine nede fra det lokale supermarked, og selvom de sagtens kan stille den største rosétrang, så kan en god kvalitets rosévin så meget mere og byder på skønne, variende og sofistikerede smagsnuancer - som både går godt som som ‘bællevin’, men også som kan nydes med de mange skønne sommerretter. Læs meget mere i vores store roséguide her og blive endnu klogere på rosévinens mange ansigter.
Uanset om du er til de søde og frugtige rosévine - eller om du er til de mere kantede og modige rosévine, så er der med garanti en rosévin til dig. Se vores store udvalg af rosévine hos Theis Vine her.
Det kan godt være godt lige at slå helt fast, hvad rosévin egentlig er, før vi begynder at dykke ned i spektret af rosévine. Og måske også for at afkræfte myten at: nej, rosévin laves ikke ved at blande hvidvin og rødvin (med undtagelse af rosé/champagne eller andre mousserende rosévine, som faktisk fremstilles ved denne metode).
Kort fortalt, så er rosé lavet på safterne fra de blå rødvinsdruer, som filtreres fra dets skaller, før det bliver for mørkt. Det er netop dette, som giver rosévinen den karakteristiske lyserøde farve og lettere smag, end rødvinen, som fermenterer langt længere på drueskallerne, også kaldet macerationens-metoden.
Denne metode anvendes til fremstilling af rosévin i regioner som Provence. I USA, nærmere Sonoma og Napa Valley anvendes Saignée-metoden i højere grad. Her tappes rødvinssaften inden for allerede et par timer, og placeres i en anden beholder. Denne metoden frembringer en mere koncentreret og intens smag.
Generelt beskriver man rosévinens smagsprofil som frugtig og frisk. Her bliver man ved første slurk budt på en smag af røde frugter - blandt andet kirsebær, hindbær og jordbær. Og også blomstrende med toner af citrus. Altså alt, hvad sommerduftene og smagene byder på! Der kan, især ved rosévine fra Provence, også være en skøn, frisk smag af honningmelon og selleri - men selvfølgelig varierer smagen meget af både druetypen og produktionsmetoden.
Man nyder normalt rosévin relativt nye, så det kan være en god idé at gå efter de nyeste årgange, når man skal finde en god sommer rosévin. Du skal helst drikke flasken, indenfor få år efter den er blevet produceret, da rosévin kan blive mørkere i farven og bliver mindre velsmagende.
Når du først har åbnet en flaske rosévin skal den helst drikkes med det samme - men kan godt klare sig i køleskabet i 5, allerhøjst 7 dage. Efter det bliver vinen smagsløs og er ikke noget værd.
Rosévine kan være alt fra meget søde, lidt salte, mineraliske og tøer. Som tommelfingerregel, så er rosévin produceret i ‘den nye verden’s varmere områder, som USA og Chile have en sødere, frugtig smag. De søde rosévin laves oftest på druer som Pinot Noir, hvid Zinfandel, hvid Merlot og også i nogle tilfælde Pink Moscato.
Skal du over i de tørre rosévine, så producerer Provence-regionen tøre rosévine, lavet på nogle af disse druesorter: Sangiovese, Grenache, Syrah, Cinsault og også Pinot Noir. Tørheden i vinene fra Provence skyldes, at der er tale om et køligere klima.
Rosévin produceres hele verden rundt - og dækker både over variationer af druer - men man kan også finde rosévine lavet blot på en enkelt drue. For eksempel er Californien kendte for at fremstille rosévine lavet udelukkende på Pinot Noir druen.
Frankrig er de største når det gælder rosévinens kunst - her findes et væld af variationer, og står for ca. 30% af den samlede produktion af rosévin målt på verdensplan. Spanien laver også skønne og velsmagende rosévine. Blandt andet rosévine fra Bodegas Cepa 21
Rosé fås både i en tør og sød udgave. Som tommelfingerregel finder man de mere tørre og læskende vine i det Europæiske produktioner, hvorimod rosévine produceret i ‘den nye verden’, altså oversøiske steder, er mere søde og frugtige. Klimaet og terroiret har altså en betydning for vinens smag.
Provence er rosévinen højborg. En skøn lys og krydret rosévin, perfekt til de varme sommerdage. Hos Theis Vine kan du gå på opdagelse i vores store sortiment af franske rosévine, nævneværdigt dem fra Provence.
De fleste rosévine fra Provence laves på druerne Cinsault, Grenache og Syrah. Her finder du lækre rosévine fra blandt andet rosé fra Château Simone, Château Saint Roux, Chateau Romanin og læskende rosévine fra Château de Berne. Særligt rosévinene fra Chateau des Bertrands anses som kronjuvelen af alle provensalske rosévine.
Hvis du er interesseret i at høre mere om rosévine fra de bedste vingårde i Provence, så kan du læse vores interview med direktøren fra Provence Rosé Group, Anthony Carfantan her.
En af grundene til at rosévin er særligt populært om sommeren skyldes dets læskende egenskaber og at den parres vildt godt til sommermaden - især grillmenuen ophøjes, hvis det skylles ned med et iskoldt glas rosé.
Særligt de frugtige vine fra Californien, Chile og Australien går særlig godt til netop de grillede retter. Bevæger vi os over i det mere tøre og lyse rosévine fra Frankrig og Provence-området, så går de særdeles godt til pastaretter, salater, fisk- og skaldyr samt grillet fisk. Du kan også sagtens drikke rosévinen som den er - iskold som Frossé-drink - eller med snacks såsom chips.
Med et stort udvalg af rosévine hos Theis Vine, kan du prøve dig frem og finde netop din yndlings rosévin, som du kan gå og nippe af hen over den skønne sommer! Gå på opdagelse i vores udvalg af rosévin fra Theis Vine her.