Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Vin til grillfesten

Skrevet af Simon Plambæk

De varme eftermiddage og lune aftener skriger på en god omgang grillmad. Men hvilken vin skal man vælge til grillfesten - og hvilken vin passer til grillmaden, når det er mere familiære omgivelser? Det afhænger naturligvis af, hvad du vælger at lægge på grillen, for i dag er de kulinariske muligheder på en grillaften næsten ligeså mange, som de er i et almindeligt køkken.
Hvis du har din menu fastlagt, så vil vi selvfølgelig rigtig gerne hjælpe dig med at finde din grillvin hos Theis Vine i butikken i Charlottenlund. Hvis du hellere vil finde din vin online i vores webshop, så giver vi dig lidt inspiration her.

Sådan vælger du din vin til din grillaften

Som udgangspunkt kan grillmad være alt fra fugl til fisk over bøf til veganske grøntsagsretter. Derfor er der heller ikke noget entydigt svar på, hvad der er den rigtige vin til grillmad. Du bør dog være opmærksom på, at grillmad oftest har en kraftigere smag og en mere markant stegeskorpe, og det stiller krav til, at din vin er lidt mere robust. Vi har også en tendens til at pøse masser af tilbehør på tallerkenerne, og skal vinen kunne holde til det, skal den have en temmelig kraftig stil.

Vin til grillfesten

En god gammeldags grillfest byder på smagsvarianter i alle retninger. Lige fra den fine salat med syre og sødme til den kraftige sennep, det sødmefulde kød og de bombastiske marinader. Det kræver sin vin at hamle op med den slags, og derfor kan du med god fornuft søge mod de mere robuste oversøiske vine fra Californien, Australien eller Sydafrika. Jo varmere klima, vinen er produceret i, jo mere sol og sødme vil du finde i smagen. Det giver en blød og saftig stil, der kan tåle lidt af hvert. Du kan også vælge en syditaliensk vin eller en af de lune sydfranske varianter, hvis du mest er til europæiske vine.

Vin til grillet fisk og skaldyr

Ligesom når du laver mad i dit almindelige køkken, så er lyse vine også eminente til fisk og skaldyr, når det er grillet. Prøv en af de flotte og saftige Pinot Gris-vine fra Alsace, og hvis du er til Sauvignon Blanc-stilen, så passer den også fint her. Der er selvfølgelig også masser af muligheder i rosé-vine og mousserende vin, men pas på at det ikke bliver for sødt. En god flaske tørre bobler kan være fremragende til en grillet fisk, og så er den tilmed festlig og sætter et elegant præg på bordet.

Vin til grillet lyst kød

Hvis det kun er lyst kød, der er på grillen, så øger du dine valgmuligheder, når du skal vælge vin til grillaftenen. Så har du nemlig både muligheder indenfor hvidvin, rosé-vin og rødvin. Hvis du er mest til hvidvin, er Chenin Blanc-druen et godt valg, ligesom nogle Chardonnay-vine kan være fortræffelige i denne sammenhæng, hvis de vel at mærke er i den friske og let syrlige ende. Det samme gælder for rosé-vine, der ikke må være alt for sødmeprægede. Hvis du helst vil vælge en rødvin, så lad være at tage de tungeste, mørkeste og mest sødmefulde. En god rødvin til lyst grillet kød er imidlertid oftest relativt kraftig, så den kan give modspil til grillens markante smag.

Vin til grillet rødt kød

Rødt kød fra grillen og en kraftfuld rødvin er en sublim kombination. De store vine fra Valpolicella i Italien er ikke noget dumt valg, og du kan også med god succes kigge mod Frankrig og det store udvalg af Rhone-vine. Men også oversøiske vine som californisk Zinfandel, argentinsk Malbec og australsk Shiraz er gode valgmuligheder, ligesom du aldrig må undervurdere den effekt, en Cabernet Sauvignon har på en rød steak. Syrebalancen i en Cabernet Sauvignon medvirker til at få kødet til at virke mere mørt, og det gør i manges øjne Cabernet Sauvignon til den ultimative steak-vin.

Vin til grillede grøntsager

Den fine og sprøde stil, som grillede grøntsager tit har, læner sig vinmæssigt tæt op ad grillet fisk og lyst kød. Derfor er hvidvin og rosé-vin et fint valg, og en Chardonnay, der er ligeså sprød i sin stil som grøntsagerne, er på alle måder et fortræffeligt match. Pas på med at vælge alt for kraftig og sødmefuld hvidvin og rosé-vin, for det vil betyde, at finessen i din grillmad vil risikere at gå tabt.

Hvordan skal jeg servere vinen?

Når du inviterer dine gæster på grillfest på terrassen, kan du ofte lande i en udfordring med at holde vinen i en ordentlig temperatur. Det kan være svært at styre temperaturen på vinen, når du først har fundet dig til rette på hynden i havestolen, og maden syder på grillen. En varm eftermiddag kan pludselig blive til en kølig aften - og det reagerer vinen naturligvis på. Hvis du ikke lige har mulighed for at finde sted, hvor din vin kan holde en nogenlunde temperatur, så bør du vælge en vin, der kan klare lidt af hvert.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.