Cardinale Estate

Christopher Carpenter har skiftet dirigentstokken ud med vinstokke, som han fører sammen til et californisk Cabernet-mesterværk.

Læs mere
 

Et veldirigeret værk

Når alle 110 musikere i et symfoniorkester sætter fut under et af de store klassiske værker, så er der en uforlignelig power i hver eneste takt, dirigenten slår med sin taktstok. I de pompøse passager får messingblæserne lidt ekstra plads, mens violinerne stryger blidere i de afdæmpede og følsomme stykker af en symfoni. Uanset udtryk, så er det hele orkestret, der er fælles om at skabe opførelsen af et enkelt værk ved at understøtte hinanden fra start til slut. Det er ret præcist den tankegang, der også kendetegner Cardinale Estate i Napa Valley lidt nord for San Francisco i Californien.

Historien om Cardinal Estate

Det amerikanske vinhus blev til i 1982 med formålet at skabe en enkelt fremragende vin om året – den perfekte Cabernet Sauvignon. I 2001 indtog den tidligere leder af det lokale ungdomssymfoniorkester Christopher Carpenter dirigentpodiet på vingården, hvor han udskiftede dirigentstokke med vinstokke.

Han beskriver selv sine vinstokke som sine instrumenter. Vinstokkene står på en række forskellige marker rundt omkring i bunden af Napa-dalen. Og med de vidt forskellige forhold, der gør sig gældende i Mount Veeder, Howell Mountain, Diamond Mountain, Spring Mountain, St. Helena og Stags Leap, er der hvert år nye spændende karaktertræk at forholde sig til, når Carpenter skal sammensætte de enkelte elementer, så oplevelsen bliver storladen, pompøs, blid og inciterende.

Mange vinmagere vælger at dyrke deres marker med druetyper, der passer til de enkelte marker, men Cardinale har valgt en modsat fremgangsmåde og lagt sig fast på, at det er Cabernet Sauvignon-druen, der skal være centrum i vinhusets vin, og så er jagten ellers gået ind på de vinmarker, der kunne sikre, at der hvert år bliver skabt forskelligtartede Cabernet Sauvignon-druer, der supplerer hinanden til et fortryllende helhedsindtryk.

Hvert år blandes med en lille smule Merlot, og mængderne afhænger af, hvordan Cabernet Sauvignon-høsten falder ud. Først lige inden vinen tappes på flasker, beslutter Christopher Carpenter sammensætningen af det endelige blend, for han insisterer på, at vinene fra de enkelte marker skal have lov at udvikle sig længst muligt på egen hånd i hver deres tønde, inden deres endelige karaktertræk afslører, hvordan årets blend bliver allerbedst.

På den måde dirigerer Carpenter sine druer, så de understøtter hinanden i en uforlignelig og imponerende Cabernet-symfoni.