Valgte filtre
De fleste tænker på det nordøstspanske område omkring Barcelona, når de tænker på Cava. Det er også i området Penedes på denne egn, at de bedste Cava'er bliver fremstillet, men i modsætning til de øvrige spanske D.O.-områder, så er Cava ikke geografisk bestemt. Således produceres der også Cava i eksempelvis det nordlige Spanien, i Aragón og i det centrale og sydligt beliggende Extremadura.
Læs mere
Fælles for vinene er dog, at de skal leve op til de krav, der stilles af D.O.'et, der er den vinmyndighed, de refererer til. Det betyder for eksempel, at en Cava mindst skal være lagret 9 måneder.
Mousserende vine har eksisteret i Spanien i hundredevis af år, men det var først i 1880'erne, at de seneste 100 års stigende popularitet blev grundlagt. Det skete, da vinlusen angreb Europa, og de catalanske vinbønder hurtigt fandt ud af, at de var nødt til at omplante markerne med vinstokke med amerikansk rodnet, der er immun overfor vinlusen. Samtidig blev kvaliteten opgraderet, og da de nye vinstokke var klar til at levere, var vinbønderne det samme.
Cava minder på mange måder om Champagne, og langt det meste Cava bliver produceret efter den samme traditionelle metode som i Champagne, hvor vinen gennemgår sin andengæring i flasken. Druesorterne er oftest nogle andre, og smagen bærer præg af, at vi er et godt stykkere længere sydpå. Forskellen kan du for eksempel finde ved at smage en Brut Nature fra hhv Champagne og Catalonien. Brut Nature er ikke tilsat sukker, og den eneste sødme er derfor den naturlige fra druerne. Den er mere tydelig i de spanske, og det er naturligvis sol og varme, der er årsagen.
De mest anvendte druesorter i Cava er Xarel-Lo, Parellada og Macabeo, men der findes også Cavaer, der indeholder eksempelvis Chardonnay og Pinot Noir, ligesom i Champagne.
Klassificeringerne for sødme er helt sammenlignelige med de franske og er beregnet ud fra mængden af restsukker:
I forhold til lagring er der også helt nøjagtige betegnelser, der gør det nemt at gennemskue, hvor lang tid flasken har haft til at falde til ro.
Cava (min. 9 mnd.)
Cava Reserva (min. 15 mnd.)
Cava Gran Reserva (min. 30 mnd.)
Cava Paraje Calificado (min. 36 mnd.)
Den danske lovgivning kræver aldersverificering ved salg af alkohol