De søde toner fra de karamelliserede kartofler, eddiken og sødmen fra rødkålen, de søde svesker, fedmen i sovsen ... For at vinen skal kunne passe godt til den samlede ret, er det vigtigt at vinen selv besidder karakterer af alle elementer i retten.
Vinen må ikke være for tør, da de søde brune kartofler vil fremhæve dette endnu mere. Rødkålens eddike og krydderier skal matches af en vin med et godt syreindhold og en krydret karakter. Sidst men ikke mindst skal fedmen fra både sovs og steg hjælpes på vej af en relativt høj alkoholprocent som kan skære igennem fedtet.
Det vil sige, at vinen, vi leder efter, skal være kraftig, fyldig og krydret, holde en god syre og alkoholprocent og ikke være for tør. Nøgleordet er derfor ganske enkelt: Sol. Solen giver varme, modner druerne og øger sukkerindholdet, hvilket både gør vinene mere sødmefulde og alkoholiske.
Flæskesteg med kraftigt tilbehør er især glad for vine på Syrah/Shiraz. Med sine nuancer af mørke skovbær og til tider dyriske præg er druen optimal til det lyse fedtmarmorede kød. Fra Frankrig vil vine som Crozes-Hermitage, Saint-Joseph og Côte-Rôtie fungere godt - men pas på med for højt indhold af udtørrende tannin (garvesyre), der kan kollidere med garnituren. Man kan naturligvis også bruge Châteauneuf du Pape, Gigondas og andre kraftige vine fra det sydlige Rhône. De er mere røde i frugten grundet Grenache-druens dominans. Australien, som er en af verdens førende producenter af Shiraz, er også en klassisk spiller til julemiddagen. De kraftige og mørke vine med det store overskud af naturlig frugt er exceptionelt gode til både flæskesteg og det sur-søde tilbehør. Ligeledes vil flere spanske vintyper passe godt, hvis man har en passion for de varmblodede vine. De saftige og magtfulde vine fra Ribera del Duero og Cadiz har både power, sødme og en god underliggende syre, som komplimenterer gris og garniture fremragende.
For de eventyrlystne, som vil prøve andre vine, er en tur over Atlanten en mulighed. Klassisk Cabernet Sauvignon, som ellers vil være for tør til julemaden, får den fornødne sødme under solen på vestkysten i USA. Vinene har noter af moden blå frugt og blommer, som fungerer herligt med julemad. Ydermere har Californien sin egen ”nationaldrue”, Zinfandel. Druen har den samme krydrede kirsebærsødme som Grenache og er et herligt alternativ til flæskesteg.
En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.
De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.
De fleste spiser andesteg juleaften. Andens naturlige sødme og animalske smag kræver en vin med en vis pondus – men her er det faktisk i lige så høj grad julens ekstreme tilbehør, som dikterer vinen.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til and her.
Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.
Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.
Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.
Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.
Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.
Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.