Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Theis Vine
Menu:

Vin til ris a la mande

Risalamande. Prikken over i’et på julebordet. Fed fløde, mandler, risengrød, vanilje ... Desserten er i sig selv ikke svær at sætte vin til, bare den er sød. Det er saucen, vi hælder over den, som dikterer, hvilke vine der fungerer, og hvilke der bestemt IKKE fungerer – også selv om de er søde!

Sådan vælger du den rigtige vin til ris a la mande

Her gælder de samme regler som for de andre retter juleaften. Hvad smager saucen af? Vil den passe til de frugttoner, som er i dessertvinen? Er der nok sødme i vinen til at hamle op med saucen? Har vinen tilstrækkelig syre, så den ikke kommer til at virke flad?

Det klassiske valg af vin til ris a la mande

Hvis man som de fleste bruger kirsebærsauce, skal man holde sig til de røde druers univers. Kirsebær er faktisk en duft- og smagskomponent, som dukker op i rigtig mange røde dessertvine I Sydfrankrig, nærmere betegnet Banyuls og Maury, laver man noget nær den perfekte vin til kirsebærsaucen. Vinene er forstærkede rødvine, ligesom portvine er det. Men de er mere frugtige og med lidt lavere alkoholprocent. Italien kan også byde ind med røde dessertvine fra Valpolicella. Her passer Recioto som hånd i handske til den kraftige kirsebærsauce. I Portugal er portvin jo nationalsporten, men husk at holde dig til ung Vintage port, Late Bottled Vintage eller almindelig Ruby portvin. Det er her, den unge frugt i vinen harmonerer med frugten i kirsebærsaucen.

Alternativt valg af vin til ris a la mande

Når vi når til risalamanden, er mange af os allerede på bristepunktet af mæthed, og tanken om den tunge kirsebærsauce kan virke voldsom på mange. Hvis man f.eks. erstatter kirsebær med en nedkogt appelsinsauce, åbner der sig en ny verden med hvide dessertvine, som passer til. En gul sauce af citrusfrugter med både sødme og syre går godt med et væld af vine: Sauternes, Quarts de Chaume, Beerenauslese, Eiswein og Jurancon.

Se også hvordan du vælger anden julevin her:

Aperitif juleaften

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

Vin til forret juleaften

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

Vin til and juleaften

De fleste spiser andesteg juleaften. Andens naturlige sødme og animalske smag kræver en vin med en vis pondus – men her er det faktisk i lige så høj grad julens ekstreme tilbehør, som dikterer vinen.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til and her.

Vin til gås juleaften

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Vin til flæskesteg juleaften

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Juleknas

Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.
Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.

Har du spørgsmål?

Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.