Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Theis Vine
Menu:

Vin til and juleaften

En traditionel dansk juleand med det klassiske tilbehør kræver og fortjener god vin. Men ikke al god vin formår at hamle op med søde, brunede kartofler, rødkål og fed og dejlig sovs. Vi guider dig herunder til de helt rigtige vine, som vil klæde ethvert veldækket julebord! 

Sådan vælger du den rigtige vin til and juleaften

Et godt sted at starte er, at vinen helst ikke må være alt for tør, da de søde brune kartofler blot vil fremhæve tørheden endnu mere. Desuden skal rødkålens eddike og krydderier matches af en vin med et godt syreindhold og en krydret karakter. Og endelig skal fedmen fra både sovs og steg hjælpes på vej af en vin med relativ høj alkoholprocent, som formår at skære gennem fedtet.

Se alle vores helt særlige juletilbud her.

Det klassiske valg af vin til juleanden

De klassiske vine til and kommer især fra Rhône - ikke mindst den sydlige del, hvor Grenache-druen spiller hovedrollen. Vinene fra Châteauneuf-du-Pape er oplagte valg, men det kan også sagtens være en anden god vin fra det sydlige Rhône (Gigondas, Vacqueyras, Rasteau m.fl.). 

Amarone og alternativer til Amarone

Amarone della Valpolicella har længe været en klassiker blandt julevinene herhjemme. Og med god grund, for sødmen, den høje alkoholprocent og fornemmelsen af svesker i smagen gør Amarone til en oplagt julevin. Også her gælder det om at vælge en ikke for gammel årgang, da vinen skal bevare en vis friskhed for at stå op imod den fede mad. Generelt egner vinene fra Veneto sig godt til dansk julemad. 

Ribera del Duero

Vinene fra Ribera del Duero er endnu et godt valg, når der skal findes god julevin. De bedste vine herfra besidder masser af saft og kraft, tilpas med sødme og alkohol til at matche både juleand samt tilbehør. Hos Theis Vine har vi et fantastisk sortiment af de bedste vine fra Ribera del Duero.  

Shiraz fra Australien

Shiraz fra Australien er bestemt også værd at nævne, når der skal findes julevin. Her møder man både sødme og alkohol - to elementer, der gør vinen særdeles kampdygtig. Ofte har shiraz’en en særlig juleagtig krydring kombineret med en vis kølighed i afslutningen.

Priorat som julevin

Priorat - eller anden stor spansk vin lavet fortrinsvis på Garnacha-druen (Grenache). Lidt af en frugtbombe med både sødme, saft og kraft.

Zinfandel

Zinfandel fra Californien. Ofte meget alkoholtunge vine med præg af rosiner og svesker og et let peberstrejf. Som regel ganske sødmefulde og i sammenhæng med dansk julemad fortræffelige.

Alternativet til and

For dem, der gerne vil udfordres lidt mere på vinvalget, kan en mørk og saftig Barbera fra Piemonte fungere godt med and. Men vær opmærksom på, at vinen ikke skal være en for let udgave, men gerne indeholde en relavtiv høj alkholprocent. De, der foretrækker hvidvin, kan også finde glimrende alternativer her. Hvidvine med restsødme og god syre - især de klassiske Riesling-vine fra Tyskland - er nærmest skabt til denne slags mad. Sødmen i kabinett- og spätlese-udgaverne matcher de krydrede og salte elementer i maden til perfektion.

Se også hvordan du vælger anden julevin her:

Aperitif juleaften

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

Vin til forret juleaften

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

Gås juleaften

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Flæskesteg juleaften

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Ris a la mande juleaften

Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.
Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.

Juleknas

Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.
Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.

Har du spørgsmål?

Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.