Vin til and juleaften

Når der serveres andesteg juleaften, kommer kødet med en garniture, der kan give anledning til forvirring når det kommer til vinvalget. De søde toner fra de brunede kartofler, eddiken og sødmen fra rødkålen, fedmen i sovsen - hvilke vine magter en sådan servering? For at vinen skal kunne passe godt til den samlede ret, er det vigtigt, at vinen i sig selv besidder karakterer af alle elementer i retten.

Vin til and juleaften

Sådan vælger du den rigtige vin til and juleaften

Vinen må ikke være for tør, da de søde brune kartofler vil fremhæve dette endnu mere. Rødkålens eddike og krydderier skal matches af en vin med et godt syreindhold og en krydret karakter. Sidst, men ikke mindst skal fedmen fra både sovs og steg hjælpes på vej af en relativt høj alkoholprocent, som kan skære gennem fedtet.

Det klassiske valg af vin til juleanden

De klassiske vine til and er især dem fra Rhône - ikke mindst den sydlige del, hvor grenache-druen er konge. Eller en anden stor vin fra det sydlige Rhône (Gigondas, Vacqueyras, Rasteau m.fl.). Hovedsagen er, at vinene er lavet fortrinsvis på druen grenache og kommer fra en yngre, tilnærmelig årgang.

Amarone og alternativer til Amarone

Amarone eller Valpolicella lavet efter ripasso-metoden. Sødmen, den høje alkoholprocent og fornemmelsen af svesker i smagen gør dette til en oplagt julevin. Også her gælder det om at vælge en ikke for gammel årgang, da vinen skal bevare en vis friskhed for at stå op imod den fede mad.

Shiraz fra Australien

Her møder man både sødme og alkohol - to elementer, der gør vinen særdeles kampdygtig. Ofte har shiraz’en en særlig juleagtig krydring kombineret med en vis kølighed i afslutningen.

Priorat som julevin

Priorat - eller anden stor spansk vin lavet fortrinsvis på garnacha-druen (grenache). Lidt af en frugtbombe med både sødme, saft og kraft.

Zinfandel

Zinfandel fra Californien. Ofte meget alkoholtunge vine med præg af rosiner og svesker og et let peberstrejf. Som regel ganske sødmefulde og i sammenhæng med dansk julemad fortræffelige.

Alternativet til and

For dem, som vil udfordres lidt mere, kan en mørk og saftig barbera fra Piemonte fungere godt med and, men vær opmærksom på, at det ikke skal være for let en af slagsen. De, der foretrækker hvidvin, kan også finde glimrende alternativer. Hvidvine med restsødme og god syre - især de klassiske riesling-vine fra Tyskland - er nærmest skabt til denne slags mad. Sødmen i kabinett- og spätlese-udgaverne matcher de krydrede og salte elementer i maden til perfektion.

Se også hvordan du vælger anden julevin her:

Aperitif juleaften

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

Vin til forret juleaften

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

Gås juleaften

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Flæskesteg juleaften

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Ris a la mande juleaften

Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.
Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.

Juleknas

Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.
Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.

Har du spørgsmål?

Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.